Masterclass Volkenkunde 2020


In het kader van het textielfestival 2020 heb ik meegedaan aan de museummasterclass van museum Volkenkunde in Leiden. Met het museum als inspiratiebron een werkstuk van textiel… Ik wist eigenlijk meteen dat ik een totempaal wilde maken, er staat een hele grote buiten voor het museum. Het idee erachter dat je aan anderen laat zien: ‘dit zijn wij en dit is onze kracht’ sprak mij erg aan. Het zijn er uiteindelijk twee geworden.

Eén is het visitekaartje van de Dordtse Biesbosch waar ik vlakbij woon. De basis met de kikker en de vissen voor onze natte rivierdelta, de Dordtse schapenkop, de bever die het hier zeer naar de zin heeft, de vos en de ijsvogel. En natuurlijk de zeearend op de top.

De andere gaat over de mens. Wonend op moeder aarde (schildpad) kunnen we de keuze tussen geld en het leven maar moeilijk maken. Blijven we als makke schapen de kudde volgen? Of komen we tot inzicht, pakken we het probleem bij de kop en gebruiken we onze kracht en wijsheid om als een Phoenix boven onszelf uit te stijgen?